donderdag, oktober 16, 2014


Optimaliseren van Oplaadbare Batterijen


Hoe haal je het beste uit je oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen, bijna iedereen heeft ze in huis. Afstandsbedieningen, radio’s, MP3 spelers, buitenverlichting, mobiele telefoons, etc. Kortom, voor bijna alle dingen waar batterijen in gaan kunnen oplaadbare batterijen worden gebruikt.

Alweer leeg!

Oplaadbare batterijen zijn zeer handig. Je hoeft niet steeds nieuwe batterijen aan te schaffen waardoor je geld bespaart. Gewoon in het stopcontact prikken en de batterijen zijn na een paar uurtjes weer vol. Toch is het belangrijk hoe je hiermee omgaat.
Batterijen kunnen een bepaald aantal malen worden opgeladen. Daarbij hebben ze een bepaald aantal uren waarin ze werken voor je ze opnieuw op moet laden. Vaak komt het voor dat mensen nieuwe oplaadbare batterijen kopen, opladen en gaan gebruiken maar dat het vrij snel op gaat vallen dat deze batterijen toch vrij snel leeg zijn. “Alweer leeg!” klinkt het dan geïrriteerd. Mensen schuiven de schuld dan al snel op de oplaadbare batterijen maar dat hoeft niet zo te zijn. De oorzaak hiervan ligt vaak aan de gebruiker die niet op de juiste manier met de batterijen omgaat.

Geheugeneffect

Batterijen hebben, wat ze noemen, een geheugeneffect. Dat wil zeggen dat de batterij ‘onthoudt‘ hoeveel energie hij kan opnemen. Dit geheugeneffect van oplaadbare batterijen is beïnvloedbaar. Wanneer je met nieuwe oplaadbare batterijen start dan is het belangrijk om het geheugeneffect maximaal te benutten waardoor je het beste uit je batterijen haalt.

Hoe haal je het beste uit je oplaadbare batterijen?!

Om duidelijk te maken hoe je het beste uit je oplaadbare batterijen haalt is het handig om iets meer te weten over het geheugeneffect.
Je moet het zo zien… Nieuwe batterijen moet je voor je ze gaat gebruiken altijd eerst helemaal opladen. Dus hang de batterijen of het apparaat aan de oplader en wacht de maximale tijd tot de batterijen helemaal vol zijn. Wanneer ze vol zijn ga je het apparaat gebruiken tot de batterijen weer helemaal leeg zijn. Het beste is om ze te gebruiken tot het apparaat vanzelf uitschakelt omdat de batterijen echt helemaal leeg zijn. Hiermee zet je als het ware en maximaal en minimaal punt vast in de batterij.
Nadat de batterijen helemaal leeg zijn dan laad je ze weer helemaal op, dus de maximale tijd tot ze weer helemaal vol zijn.Hierna ga je het apparaat waarin de batterijen zitten weer gewoon gebruiken tot het apparaat weer uitschakelt omdat de batterijen weer helemaal leeg zijn. Je zal waarschijnlijk merken dat de batterijen nu al langer meegaan dan de eerste keer.
Bovenstaande herhaal je een keer of vijf. Dus de eerste vijf keer zorgt je ervoor dat de batterijen voor 100% opgeladen worden voor je ze gaat gebruiken en je gaat ze pas weer opladen als het apparaat waarin ze zitten uit zichzelf uitschakelt omdat de batterijen leeg zijn. Wanneer je dit doet krijg je het maximale uit het geheugeneffect.
Wanneer je nieuwe batterijen de eerste keren niet helemaal oplaadt of niet helemaal leeg laat gaan voor je ze opnieuw oplaadt heeft dat absoluut een negatief effect op het geheugeneffect met als gevolg dat je batterijen bij gebruik veel sneller leeg gaan en dat je ze hoogstwaarschijnlijk ook eerder moet vervangen.
Als je de eerste vijf keer het geheugeneffect hebt gemaximaliseerd kan je wel tussendoor je batterijen opladen terwijl deze nog niet helemaal leeg zijn. Dit heeft dan weinig tot geen effect op het geheugeneffect. Wel wordt aangeraden om ook wanneer je de oplaadbare batterijen al langer in gebruik hebt regelmatig de batterijen helemaal leeg te laten gaan en weer helemaal op te laden om ze te ‘onderhouden‘.
Zorg een beetje goed voor je oplaadbare batterijen want ze zijn ervoor om geld te besparen en je leven wat makkelijker te maken wat niet helemaal lukt als je je oplaadbare batterijen verwaarloost.