donderdag, augustus 10, 2006

Nog één keer de uitleg over zoekmachines....

De tien meest gemaakte fouten bij zoekenOver het gebruik van zoekmachines wordt veel gemopperd: geen resultaten, te veel resultaten of niets bruikbaars. Maar de zoekmachine zelf kan er niet altijd wat aan doen. Veel fouten worden veroorzaakt door de internetter zelf. Daarom zijn de tien meestgemaakte fouten erg leerzaam:
Typefouten: de meest voorkomende fout is de typefaut. Zelfs de simpelste woorden gaan de mist in: autoallarm, failiet, samanwerkende, exprezzo, speficatie.
Fouten tegen de syntax van de zoekmachine. Iedere zoekmachine heeft een set regels waaraan zoekvragen moeten voldoen. Die zijn niet voor iedere site hetzelfde, maar ze worden altijd uitgelegd op de site. Dit is nooit goed: (genealogie colenbrander)mooie+mannenouderschapsverlof?noorwegenprovence*campingHet werken met + gaat bijna altijd mis; het moet zijn:woord +woordof:+woord +woord Dus: woord spatie plustekenwoord, ofwel: géén spatie tussen het plus- of minteken en het zoekwoord.
Het intypen van een compleet webadres: Ruim 3 procent van de zoekvragen bestaat uit een correct www-adres, nog eens 1 procent typt http verkeerd in (htpp://, http:/, http//:) , of geeft een partieel webadres (www.tdk).Soms kan het wat opleveren, maar één balkje hoger (de location-bar van je browser), en je zit direct goed.
Onbruikbare tekens als *, /, ?, \, , gebruiken. (Sommige zoekmachines ondersteunen wel %, ? en *, maar dat moet je maar net weten).
Spreektaal gebruiken. Sommige zoekmachines vragen expliciet om spreektaal. Internationaal is
Ask Jeeves de bekendste. Vinden.nl of Ilse zijn niet gebouwd om vragen te beantwoorden als: "Hoe lang een ei koken?", "hoe werkt een versterker". En zelfs dit is niet de bedoeling: "+hoe +kan +ik +beltonen +veranderen" (al kan het soms wel resultaat opleveren).
Telefoonboeknotatie. Een zoekmachine zoekt full text, het moet wel raar lopen als er een goed antwoord komt op vragen die er uit zien alsof ze aan een online telefoongids zijn gesteld: "Graaf, Robert de", of: "tekst oh oh den haag, van".
Een e-mailadres intypen: niet uitgesloten is dat het iets oplevert, maar het mailtje komt vast niet aan.
Alleen proberen van de woordenboekvorm van een woord. Wie "makelaar" of "hotel" gebruikt, zou ook "makelaars" en "hotels" kunnen proberen.
Geen AND gebruiken. De beste manier om minder (en dus specifiekere) zoekresultaten te krijgen is het gebruik van AND. Nog geen procent (0,75 procent om precies te zijn) van de zoekers gebruikt deze Booleaanse operator (en dan nog zelden goed).
Niet leren van je fouten. Een denk- of typefout kan altijd voorkomen, maar aan de resultaten moet je zien dat er iets mis is. Dan corrigeer je dat, en begin je opnieuw. Wie op zoek naar een naam voor een baby "meisjes namen" intypt, krijgt heel wat anders dan de zoekvraag "meisjesnamen", "tipskinderfeestje" zal minder tips opleveren dan "tips kinderfeestje".
Niet zo, maar zo!Tips om van de fouten te leren. Links de originele zoekvraag, rechts de verbetering:
hack/hek programs/program
(hack OR hek) AND (programs OR program)
kunstpattywouters
"patty wouters" AND kunst
(genealogie colenbrander)
genealogie AND colenbrander
maxon & ringtone
maxon AND ringtone
mooie+mannen
"mooie mannen"
muppets+gonzo+pictures
image:muppets AND gonzo
sponsorcontract + model
model NEAR sponsorcontract
kate moss, gallery,
"kate moss" AND gallery
"bootreizen" "engeland"
bootreizen AND engeland
ouderschapsverlof?noorwegen
ouderschapsverlof AND (noorwegen OR scandinavië)
ouderschapsverlof/

ouderschapsverlof/noorwegen

ouderschapsverlof/scandinavie

provence*campings
camping* NEAR provence
wat_is_sql
"wat is sql"
bus/trein/lyon
(bus OR trein) AND Lyon Dit artikel is gebaseerd op de analyse van ruim 30.000 zoekvragen die werden gesteld bij
Vinden.nl, een Nederlandse meta-zoekmachine. Dit is ongeveer de hoeveelheid vragen die in twee etmalen wordt gesteld. Iedereen kan meekijken met de zoekvragen bij Vinden.nl, er is een gecensureerde versie, maar ook een ongekuiste versie.


(31 oktober 2000, update september 2002)